Rouw- en verliesbegeleiding kind en ouder(s)
Wanneer je als gezin te maken krijgt met rouw en verlies, breekt een moeilijke tijd aan. Ieder gezinslid heeft zijn eigen manier om hier mee om te gaan en bij de één verloopt het proces van rouw anders dan bij de ander.
POPtalk: Een kijkje in de belevingswereld
Voor kinderen kan het lastig zijn handen en voeten te geven aan gevoelens van rouw en verlies. Tijdens de begeleiding maakt De Kinderhoeksteen daarom gebruik van POPtalk: poppetjes en andere materiaal waarmee verhalen, situaties en gevoelens kunnen worden uitgespeeld. POPtalk is bijzonder geschikt voor situaties waarin je meer inzicht wil krijgen in de belevingswereld van kinderen/jongeren om die te bespreken. Hierdoor krijgen zij overzicht in een situatie die voor hen (te) ingewikkeld is.
Naast POPtalk kan bij de begeleiding ook gebruik worden gemaakt van andere creatieve middelen zoals tekenen, schilderen, schrijven, spel en muziek. Dit alles ter ondersteuning van het gesprek en het kind.
Rouwbegeleiding voor het hele gezin
Als ouder/verzorger is het moeilijk om je kind te zien worstelen met verdriet. Terwijl je zelf bezig bent met eigen emoties rondom een groot verlies, heeft je kind ook hulp nodig bij het rouwen. In zo’n situatie kan het prettig zijn om ondersteuning van een rouw- en verliesbegeleider te krijgen. Samen geef je in de periode rondom een verlies het verdriet leren dragen en pak je de draad weer op. De Kinderhoeksteen kan jou en je kind hierbij helpen door jullie tijdens dit proces te begeleiden. Deze begeleiding kan op verschillende manieren worden aangepakt: Gesprekken met het kind (al dan niet met POPtalk) én gesprekken met ouders. Daarbij is er ruimte voor verdriet en tijd om te rouwen.
De Kinderhoeksteen helpt jou om je kind te helpen tijdens deze moeilijke periode en geeft deskundig advies bij het beantwoorden van vragen als:
‘Is het goed om mijn kinderen mee te nemen naar de begrafenis van oma?’
‘Hoe kan ik mijn kinderen betrekken bij een afscheid?’
‘Hoe leg ik uit wat cremeren is?’
‘Hoe vertel ik dat…?’