Chaos aan emoties

Rouw is écht loslaten van wat je liefhebt of had. Geen wonder dat daar veel emoties bij komen kijken! Al die wisselende gevoelens van verdriet, boosheid, blijdschap, angst en opluchting kunnen zorgen voor flinke chaos in je hoofd. Het is immers moeilijk om te weten waar je aan toe bent, als je van de ene emotie in de andere slingert. In een poging om te overleven, schakelen we al die emoties liever even uit. En dat terwijl ze zo hard nodig zijn om te rouwen en het verlies te doorleven.

Het toelaten van je gevoel

Omgaan met alle emoties rondom rouw is hard werken. Écht toelaten hoe je je voelt is spannend. Wie weet wat er gebeurt als je je emoties tevoorschijn haalt. Misschien kom je die gevoelens wel nooit meer te boven! Een hele normale gedachte. Maar denk eens aan een balletje dat je onder water houdt. Dat gaat heel lang goed, tot je los laat. Hoe langer het balletje onder water is geweest, hoe harder hij omhoog schiet. En zo is het ook met al die krachtige emoties die jij nog niet hebt toegelaten. Je emoties erkennen is de eerste stap. Vanaf daar kun je ermee aan de slag om je verdriet om te draaien in een kracht.

Een nieuw perspectief!

Als je overspoeld wordt door emoties, kun je zo uitkijken naar het einde van rouw. Maar de harde waarheid is: rouw stopt nooit. Je draagt het je hele leven met je mee. Naarmate de tijd verstrijkt, verandert echter wel je perspectief. Je kunt je verlies, het gemis en je emoties daardoor steeds vanuit een andere invalshoek bekijken en geeft er nieuwe betekenis aan. Daarbij is er geen ‘goed’ of ‘fout’. Soms gaat overleven en het afhandelen van praktische zaken even voor. Maar als het er op aan komt is verlies niet iets dat je kunt oplossen. Het heeft alle ruimte nodig om er te mogen zijn, inclusief alle uitersten aan emoties die daarbij komen kijken. Stop ze niet weg, maar sta steeds weer stil en vraag je af: Wat betekent die verlies, dit verdriet en deze emoties voor mij? 

Aan de slag met je emoties

Wil je graag aan de slag met je emoties, maar weet je niet waar je het beste kunt beginnen? Speciaal voor jonge weduwen en weduwnaren ontwikkelde De Kinderhoeksteen het online programma ‘DURV – Gewoon doen joh!’. Deze E-health zit boordevol informatie en opdrachten om je te helpen weer te verbinden met jezelf en met je omgeving. DURV gaat over eenzaamheid, over emoties, over verdriet en over de mensen om je heen. DURV is er voor jou! Neem contact op voor meer informatie of meld je direct aan.