De chaos van een rouwproces

Rouw is geen rechte lijn. Het is eerder als een wirwar van gevoelens, herinneringen en veranderingen die je leven op z’n kop zetten. Mensen vertellen me vaak hoe chaotisch het voor hen voelt, alsof alles in een stormachtige draaikolk belandt. Ze zeggen dat hun hele wereld voor en na een verlies compleet anders is.

Jezelf verloren

Een rouwproces is meer dan alleen verdriet. Het is een verwarrende mix van gevoelens die als een achtbaan door je heen raast. Mensen om je heen lijken het niet te begrijpen. Soms zeggen ze de verkeerde dingen of stellen ze geen vragen. En ondertussen ben jijzelf veranderd. Dingen die je ooit leuk vond, brengen geen plezier meer. Werk, vriendschappen, school, hobby’s – alles voelt anders. Het is alsof je jezelf verloren bent in die warboel. Wie ben ik nu eigenlijk?

De eerste stappen op het pad van jouw rouwproces

Het is oké om je verloren te voelen te midden van deze chaos. Het is normaal. Wat belangrijk is, is om ergens te beginnen, om je weg te vinden in deze chaos van emoties en veranderingen.

Een eerste stap op deze weg is erkenning. Erkenning van de hoeveelheid, de zwaarte van je gevoelens en de moeilijkheden die je doormaakt. En heel belangrijk: luisteren. Luisteren naar jezelf, naar je emoties, je behoeften.

Vind de weg in het landschap van rouw

Als begeleider en gids in dit proces, loop ik graag een tijdje met je mee, zodat we samen jouw pad van rouw kunnen ontdekken. Het draait allemaal om wat jij nodig hebt, waar jij behoefte aan hebt. Dat ontdekken doe ik door het visueel te maken. We vinden het pad door creatieve werkvormen, ademhalingsoefeningen, lichaamsgericht werken en bovenal door echt te zijn.

Want soms is het de creativiteit die de emoties laat spreken, de ademhaling die rust brengt, en het lichaam dat heling zoekt. En door echt te zijn, kunnen we dieper gaan, de chaos een beetje begrijpelijker maken en langzaam stap voor stap weer richting geven aan wie jij bent, in deze nieuwe wereld na het verlies.

Het is geen snelle oplossing, geen eindpunt in zicht, maar het is een reis die we samen maken. En ondanks de chaos, zullen we stukje bij beetje de weg vinden naar een nieuw soort rust en begrip in dit verwarrende landschap van rouw.