Contact
Swalmdal 1
3894 BK Zeewolde
De Kinderhoeksteen
KvK: 628 728 50
BIG nummer: 190 619 789 30
Iedereen is uniek en elke situatie vraagt om een eigen aanpak. Voor kinderen kan het lastig zijn handen en voeten te geven aan gevoelens van rouw en verlies. En ook zomaar iemand over die gevoelens vertellen is voor kinderen niet eenvoudig. Door te werken aan een relatie met het kind en de vertrouwensband op te bouwen wordt het mogelijk om meer inzicht te krijgen in de belevingswereld van kinderen/jongeren en die te bespreken. Ze krijgen overzicht in een situatie die voor hen (te) ingewikkeld is. Sabina maakt ook gebruik van creatieve middelen in de begeleiding zoals tafelopstellingen, tekenen, schilderen, schrijven, spel en muziek. Alles ter ondersteunen van het gesprek en het kind.
Als ouder/verzorger is het moeilijk om je kind te zien worstelen met verdriet. Terwijl je zelf bezig bent met je eigen emoties rondom een groot verlies, heeft je kind ook hulp nodig bij het rouwen. In zo’n situatie kan het prettig zijn om ondersteuning van te krijgen. Het zichtbaar uiten van verdriet is daarbij een belangrijke sleutel. Als ouders/verzorgers hun verdriet uiten, hoeven kinderen dit niet meer in hun gedrag te laten zien. Door systemisch en gezinsgericht te werken, wordt al gauw duidelijk wat de beste aanpak is jullie situatie. Het doel: Stap voor stap verdriet leren dragen en samen verweven in de rest van jullie leven.
Tijdens de gesprekken is er ruimte voor verdriet en geeft de Kinderhoeksteen graag deskundig advies bij het beantwoorden van vragen als:
‘Hoe vertel ik dat ik ziek ben?’
‘Hoe vertel ik dat papa of mama gaat overlijden?’
‘Hoe kan ik mijn kinderen betrekken bij een afscheid?’
‘Hoe vertel ik dat…’
Trauma en rouw kunnen ervoor zorgen dat je lichaam vol spanning zit.
Bij trauma is de vertraging heel belangrijk om vanuit liefdevolle verbinding met jezelf vanuit je hoofd en je hart het trauma te helen. Het lichaam geeft duidelijke signalen af die we vaak negeren omdat we niet weten wat we ermee moeten. Bij de lichaamsgerichte traumatherapie ga ik je helpen je hart en je hoofd weer met elkaar te verbinden, daarbij maakt De Kinderhoeksteen gebruik van Emotional Freedom Techniques (EFT), ademhalingsoefeningen en opstellingen.
EFT is een veilige methode waarbij je actief werkt met je emoties en je concentreert op negatieve associaties met bepaalde gebeurtenissen. Hierdoor kun je ontladen van ongewenste gevoelens en gedachten. Het helpt je om terug te komen bij je gevoel en weer veerkracht in jezelf te vinden. Dat geeft rust en vertrouwen.
Lichamelijke, emotionele en psychische klachten nemen af en dat geeft ruimte in je hoofd en in je hart. Zelfs bij ernstige trauma’s heeft EFT al snel effect.
Hoe krijg ik inzicht in situaties? Wat is er nodig voor verandering? Door het plaatsen van ‘poppetjes’ krijgt iedereen aan tafel een nieuwe blik op een bepaalde situatie en ontstaan door de vragen nieuwe inzichten en beweging in het proces.
• Systemisch en gezinsgericht werken
• Begeleiding individueel kinderen en volwassenen
• trauma therapie volwassen
• Lezing, workshop of ouderavond rondom het thema ‘Kind en verlies’
Staat voor doen, uitdagen, relatie, verlies voelen. Een e-health programma waarin je op verschillende manieren op jouw eigen tijd en manier met het verlies van je partner aan de slag gaan.
Wanneer je je partner verliest, staat je wereld op zijn kop! Je komt terecht op een rouwpad en krijgt te maken met dubbel verdriet.
Je eigen verdriet én het verdriet van je kinderen of omgeving. Ga er maar aan staan!
Dóórleven omdat het leven verder gaat. Dat kan een behoorlijke zoektocht zijn. Op praktisch en emotioneel gebied kun je tegen allerlei zaken aanlopen. Er lijkt nauwelijks ruimte te zijn om er bewust bij stil te staan.
Toch is juist dat zo belangrijk.
Door stil te staan en bewuste keuzes te maken, kun je ook toekomstige uitdagingen op jouw rouwpad het hoofd bieden.
Rouw is ook doorléven.
Juist die herinneringen zijn enorm belangrijk in tijden van rouw.
Ze geven je kracht en energie en houden de persoon die je zo mist levend.
Daarin is geen goed of fout.
Voor kinder- en jeugdverpleegkundigen, pedagogen en social workers verzorgt Sabina bij ExpertCare training en onderwijs over psychosociale familiezorg. Een training over o.a. palliatief redeneren, psychologische basisbehoeftes, kind en gezin, systeemtheorie en traumasensitief werken.
De module Psychosociale Familiezorg brengt verpleegkundige zorg en psychosociale begeleiding bij elkaar. Als hulpverlener in de thuissituatie sta je dichtbij het gezin en kun je de psychosociale begeleiding bieden die nodig is om de familiegerichte zorg te optimaliseren.