Iemand verliezen waar je veel van houdt, heeft impact op elk onderdeel van je leven. Wanneer je na het overlijden van een dierbare weer aan het werk gaat, neem je het verdriet en de rouw met je mee. Een pittige uitdaging voor degene die rouwt, maar ook voor collega’s en werkgevers lang niet altijd gemakkelijk. Hoe geef je rouw een plek op de werkvloer? In dit blog deel ik daarom een aantal handige tips.

Tip #1: Wees begripvol en flexibel

Het pad van rouw is voor iedereen anders. Er is dan ook geen standaard manier of tijdsduur aan te koppelen. Er zijn dagen waarop het goed gaat en dagen dat verdriet op onverwachte momenten de kop opsteekt. Kijk op momenten dat het nodig is of je flexibel kunt zijn qua werkuren of schep de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Ook een (tijdelijke) aanpassing van taken kan een werknemer helpen om te werken tijdens een periode van rouw. En kan dat niet? Toon dan zoveel mogelijk begrip en ga samen op zoek naar wat wél kan om de situatie voor beide partijen passend te maken.

Tip #2: Creëer een open werksfeer

Goede communicatie helpt! Een leidinggevende kan bijvoorbeeld een vertrouwelijk gesprek aanbieden. Collega’s dragen vaak ook graag hun steentje bij. Daarvoor is het belangrijk dat zij weten hoe ze steun kunnen bieden, zonder opdringerig te zijn. Praat met elkaar over grenzen en behoeften, zonder oordeel en zonder angst. Het creëren van een open werksfeer waar medewerkers hun gevoelens kunnen delen, kan een wereld van verschil maken. 

Tip #3: Biedt professionele ondersteuning aan

Niet iedereen vraagt gemakkelijk om hulp, ook niet na het verlies van een dierbare. Iemand die rouwt kan al gauw het gevoel hebben dat niemand hem begrijpt. Juist dan kan ondersteuning door een rouw- en verliesbegeleider enorm waardevol zijn. Dat kan via 1-op-1 begeleiding, maar ook middels online rouwprogramma DURV. Dit programma wijst je de weg op je eigen tempo. Het leer je om rouw en verlies in je leven te verweven, zodat je er steeds beter mee om kunt gaan.

Praktische tips voor collega’s

Wil je als collega een rouwende medewerker ondersteunen? Dan heb je wellicht iets aan onderstaande tips:

Wees beschikbaar
Laat de rouwende collega weten dat je er voor hen bent, met een luisterend oor of praktische hulp.

Respecteer grenzen
Ieder rouwt op zijn eigen manier. Respecteer de wensen en grenzen van je rouwende collega.

Wees geduldig
Rouw kan lang duren en mensen kunnen op verschillende momenten verschillende soorten steun nodig hebben.

Wil je advies over rouw op de werkvloer of wil je een rouwende werknemer passende hulp aanbieden? Neem dan vrijblijvend contact op of meldt de werknemer aan voor online rouwprogramma DURV van De Kinderhoeksteen.