Tips voor rouw en verlies

pad van rouw en verlies

Wat is de beste manier om te rouwen? Als rouw- en verliesbegeleider zag ik de afgelopen jaren heel wat mensen worstelen met rouw en verlies. Iedereen bewandelt het pad van rouw op zijn eigen manier. Er is geen goed of fout! En rouw stopt nooit, je draagt het je hele verdere leven met je mee. Ik zal je dan ook nooit vertellen wat je wel en niet moet doen. Wel deel ik graag een paar van mijn tips met je. Om je op weg te helpen, zodat je steeds een stapje verder komt. 

Erken je emoties

Rouw komt met een chaos aan emoties. Het is niet altijd makkelijk om die emoties te erkennen en de vrije loop te laten. Toch mogen ze er allemaal zijn: boosheid, verdriet, angst, verwarring, vreugde en opluchting. Wees dus niet bang om te huilen, boos te zijn of je verdrietig te voelen. Het is normaal en gezond om verschillende emoties te ervaren tijdens het rouwproces, daar hoef je je niet voor te schamen. Emoties vertellen een verhaal en maken ons iets duidelijk wat we met woorden niet kunnen verwoorden.

Geef ruimte aan rouw

Geef jezelf de tijd en ruimte om te rouwen. Hoe lang? Daar staat geen tijd voor. Elk rouwproces is uniek. Neem de tijd om te reflecteren, herinneringen op te halen en je gevoelens te uiten. Dit kan in de vorm van schrijven, praten met anderen, creatieve activiteiten of gewoon stille momenten voor jezelf.

Zoek ondersteuning

Zoek steun bij vrienden, familie of een rouw- en verliesbegeleider. Praat over je gevoelens en deel je ervaringen met anderen die begripvol zijn. Rouw kan voelen als een doolhof. Professionele begeleiding kan waardevol zijn om je te helpen bij het navigeren door het rouwproces. Je moet het wel zelf doen, maar niet alleen!

Hoewel het als een enorme stap kan voelen, is het goed om je te blijven verbinden met je omgeving. Even naar buiten voor een wandelingetje, een boodschap doen of de kinderen naar school brengen bijvoorbeeld. 

Wees lief voor jezelf

Rouw kan fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Zorg goed voor jezelf door voldoende rust te nemen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Probeer ook momenten van ontspanning in te bouwen en activiteiten te doen die je energie geven. Neem de tijd om dingen te doen waar je van geniet, zoals wandelen in de natuur, het lezen van een goed boek of het luisteren naar rustgevende muziek of een podcast (zoals de podcast Rouwen & Bouwen van DURV). Geef jezelf toestemming om momenten van vreugde te ervaren, zelfs te midden van rouw.

Gaat het niet zoals je wil of heb je het gevoel dat de maatschappij vanalles van je verwacht? Probeer dan geduldig met jezelf te zijn. Rouw heeft geen vastgestelde tijdslijn. Iedereen rouwt op zijn eigen tempo en dat is volkomen normaal. Geef jezelf de ruimte en het geduld om te helen. Veroordeel jezelf niet, maar wees mild en begripvol voor jezelf tijdens dit proces.

Je hoeft het niet alleen te doen

Rouw is een persoonlijke reis en het is belangrijk om jezelf toe te staan om het op jouw eigen manier te ervaren. Deze tips kunnen je helpen bij het navigeren door het rouwproces en het vinden van heling. En onthoud: Je moet het wel zelf doen, maar niet alleen. Wil je eens met mij sparren om te kijken of ik je verder op weg kan helpen? Neem dan gerust contact op.